The Brush Stash, tj Petra je hrvatski master kistova! Ako me pratite, znate da je upravo ona zaslužna za moj vjenčani makeup i nekoliko posjeta njenom domu mi je definitivno potvrdio tvrdnju u prvoj rečenici.

 

Ona je jedna od najviše zaslužnih ljudi koji su probudili moju strast prema makeup kistovima (ostali su Mirna sa Pale Canvas bloga, moja Jelena Makeup Victim) i tako su me sada pokvarili za vijeke vjekova jer sada nakon toliko vremena proučavanja kistova točno znam što kist čini dobrim, a što lošim primjerkom 😀 Kakva dlaka kista mi odgovara, a kakvu moje oči ne podnose. Koji oblik dobro odrađuje posao na mojim očima, a koji ne… Kupovina kvalitetnih kistova je definitivno skup sport, ali taj sport se svakako isplati jer jedno ulaganje može potrajati cijeli život, dok sa drugim kistovima to nije tako.

 

Isprobala sam na stotine kistova (neko vrijeme sam uspjela svesti kolekciju na ”samo” 150 njih xD), od Essencea, Catricea, Wet n Wilda, do skupljih japanskih, ali ovi The Brush Stash (u daljnjem tekstu TBS) su definitivno najskuplji u mojoj kolekciji. Znam da će mnogi reći da su preskupi, da nisu cjenovno prihvatljivi ovom našem HR podneblju, ali ovakvi kistovi imaju svoju cijenu koja se ne formira prema nečijim cjenovnim mogućnostima, nego po trošku izrade.

 

Ovi kistovi su napravljeni u Japanu u gradiću Kumanu koji nazivaju ”The brush capital of Japan”. O da, to vam odmah sve govori 😀 Preporučam pročitati ovaj divan članak o Kumanu, njihovim kistovima i običajima. Nakon svega, stvarno imam neizmjernu želju posjetiti ga i osjetiti cijelu tu Kumano vibru 😀

 

Svi kistovi u tom gradiću su rađeni ručno i jedan kist prođe nekoliko desetaka ruku japanskih majstora do završnog proizvoda. Dlačice se za ovakve kistove ne šišaju na vrhovima nego se zadržava njihov ”virgin” oblik dlake, dakle da se ona sužava prema vrhu. Zbog toga su ovakvi kistovi nevjerojatno mekani i nema osjećaja bockanja na kapcima. No najbolje je da ne duljim o svemu jer sve informacije možete pročitati kod Petre na blogu gdje je ona to s toliko ljubavi sročila pa ću ovdje ispod ostaviti sve linkove na njen blog, a ja dalje nastaviti sa svojim dojmova i usporedbama kistova koje imam u kolekciji.

 

The Brush Stash kistovi – kako su izrađeni, osmišljeni, osobni put Petre

Petrini savjeti za odabir TBS kistova, prvi dio

Petrini savjeti za odabir TBS kistova, drugi dio

 

Cijene:

Cijeli set od 8 kistova – 2652,00 kn

Precise Powder – 389,00 kn

Wash of Color – 349,00 kn

Killer Crease – 309,00 kn

Soft Smoke – 289,00 kn

Multitasker I – 329,00 kn

Multitasker II – 329,00 kn

Super Definer – 339,00 kn

Divine Lashline – 319,00 kn

 

 

A ovo su Petrini malci izbliza. Recite mi nisu li predivni?? Ono što me oduševilo je koliko je Petra pažljivo osmislila svaki oblik kista, tako da se neki oblici nikako ne mogu usporediti s kistovima koje već imam u kolekciji. No radi usporedbe, naravno da ću usporediti kistove sa svim najsličnijim oblicima koje imam.

 

 

Uz to što su njihovi oblici pomno izabrani i osmišljeni, Petra je cijelo to brush iskustvo upotpunila predivnim kutijicama sa voštanim žigom koju nikad neću baciti! 😀 Stvarno divno upakirano za cjelokupni doživljaj kupnje!

 

 

Ono što me također oduševilo su maštoviti nazivi za kistove. Njeni kistovi nisu označeni brojkama nego punim nazivima i stvarno lako ulaze u uho. Najdraža imena su mi Killer Crease i Divine Lashline, stvarno te vuku da ih probaš da imaš ubojit pregib i prekrasan lashline 😀 Osim prekrasnoće od dlačica ovih kistova, ono što me oduševilo su i prekrasne drške u crnoj i plavoj boji sa milijun šljokica koje se pojavljuju u punom sjaju pod određenim kutevima svjetla. Stvarno izgleda kao Jadransko more (kojim su inspirirane ove boje) kada se presijava na sunčanom danu 😀

 

 

Prvi kist s kojim ćemo početi je Precise Powder (drugi s desna). Ovaj kist je jedan od najvećih kojeg imam u kolekciji i za moje male oči sa spuštenim kapcima je prevelik za neko generalno blendanje. Odlikuje ga ultra glatka dlaka s kojom se mazim kada mi je dosadno 😀 Toliko je mekan da se na koži skoro ni ne osjeti da se nečim šminkate. Ono za što ga ja koristim je lagano fiksiranje baze sjenila sa puderom u prahu ili kamenu (ako to baza zahtjeva), fiksiranje okoočnog područja puderom i za ciljano nanošenje highlightera na obrazima. Svaku zadaću obavlja savršeno i toliko je mekan da mi je on najdraži kist iz cijele kolekcije po mekoći. Stvarno je užitak nanositi šminku njime.

 

Na slici sam ga usporedila sa rephr kistom P07A koji je bio prototip (prvi s lijeva) no on je manje gust i nešto je kraći od TBS kista. Također je TBS mekši. Sljedeći je Zoevin 228 Luxe Crease kist (drugi s lijeva) i on je također rjeđi i kraći, a i prilikom nanošenja se voli raširiti pa ne zadržava oblik kao rephr i TBS kistovi. Također po očima je grublji nego TBS kist i njega koristim u one dane kada mi oči nisu toliko osjetljive. Zadnji kist je Real Techniques Multitasker Eye Brush  koji je sintetička verzija, rjeđa i kraća no mekana i on nema tu snagu blendanja kao TBS kist.

 

 

Drugi TBS kist je Wash of Color (točno u sredini). Ovaj kist je gusto nabiti blender koji je tako mekan, a opet zbog svoje gustoće nevjerojatno blenda čak i ona sjenila koja se inače ne daju lijepo izblendati. Mogu reći da mi je ovo jedan od omiljenih kistova u kolekciji jer ga koristim za završno blendanje i stapanje boja. Look tada djeluje ispolirano i toliko divno da vam to ne mogu opisati…

 

Usporedila sam ga sa Ebelin blenderom (prvi s lijeva) koji je sintetički i mekan, ali puno rjeđi, Nastelle 256 blenderom koji je također rjeđi i uži, od mekane je kozje dlake, ali nema tu jačinu blendanja kao TBS kist. Treći s lijeva je Zoeva 227 Luxe Soft Definer koji je bio moj go to kist za blendanje, ali je za razliku od TBS kista rjeđi i više se širi prilikom blendanja pa blendanje nije toliko precizno. Peti s lijeva je opet Zoeva 228 i on je rjeđi i pikaviji nego TBS, šesti je rephr P07A koji je oblikom identičan TBS kistu, ali je TBS za trunku gušći i mekši, ali su obadva kista savršena za blendanje. Zadnji je Zoeva 231 Luxe petit crease koji je ovdje samo za usporedbu veličine.

 

 

Killer Crease kist (treći s lijeva) je uski blenderčić koji je neizmjerno precizan i u njemu će najviše uživati cure koje imaju izražen pregib i koje žele dodati boje u taj dio. No i cure koje trebaju ciljano nanošenje sjenila u kut oka će isto biti jako zadovoljne ovim kistom. Meni je upravo najdraži za taj drugi posao jer ja osobno pregib nemam pa si ga niti ne crtam, ali za dodavanje dubine u kut oka plus dodavanje smokey sjenila blago uz rub trepavica je pravi majstor. Također je jako mekan kao i svi TBS kistovi i ne iritira mi oči što mi je izrazito bitno. S njime komotno dodajem i sjenilo na donji kapak i izvlačim onu završnu liniju u špic u kutu oka. Nadam se da znate na što mislim 😀

 

Radi usporedbe tu su Zoeva 224 Luxe definer (prvi s lijeva) i 231 Luxe petite crease (drugi s lijeva) koji se ne mogu mjeriti nikako s njim, Prvi je užasno rijedak i lako se rasvjeta, a drugi je gušće nabit, kraći i zna me grebuckati po kapcima. Najsličniji ovom kistu je Hakuhodo J146 koji je izrađen od kozje dlake, no TBS kist je od njega trunku nabijeniji i mekši i lakše blenda sjenila makar i ovog Hakuhodu japanca užasno volim 😀

 

 

Soft Smoke je moj idealan pratilac kroz život! Ovo je moj najdraži kist iz cijelog TBS seta zato jer je ovaj oblik kao stvoren za spuštene kapke i male oči koje treba jače našminkati da bi došle do izražaja. Ultra mekan je, dovoljno mali, a opet ne premali, blenda kao veliki i najradije bih imala još 3-4 komada ovog kista.

 

Prvi kist s lijeva koji je identičan njemu je Hakuhodo G5529 koji je napravljen od vjeveričje dlake koja je nešto najnježnije na svijetu, ali upravo zbog te svoje nježnosti mu je falilo snage za blendanje nekih tvrdoglavijih sjenila. Upravo tome je doskočio TBS kist koji se sa svakim sjenilom odlično ponaša. Treći s lijeva je opet  Hakuhodo J146 koji je tu radi usporedbe veličine, a zadnji je Nastelle 454 od vjeveričje dlake koji je gusto nabijen kao i TBS kist, ali više ide u špic što mi više odgovara za neko ciljano nanošenje nego za blendanje.

 

 

Sljedeći kist je Multitasker I (drugi po redu s lijeva) koji je plosnat, ali ne kao klasični plosnati kistovi za nanošenje. Upravo zbog svog oblika on može nanositi sjenilo i lagano ga blendati, ali ja ga koristim upravo za nanošenje metalik/glitter/shimmer sjenila jer s njim sve ostaje na svom mjestu! Ima tu puninu da jednostavno zalijepi takva sjenila na kapak, bez rasipanja okolo što mi je fansinantno. Također se ne širi u vrhu kao klasičan blender to je još jedan plus i daje mu tu jednu dozu preciznosti. Obožavam ga!

 

Za uspredbu su tu Nastelle 115 koji je puno tanji i nešto manji kojeg također volim za nanošenje sjenila, ali nažalost ima samo tu funkciju pošto je dosta tanak, rephr S01 kist koji je širinom isti kao i TBS, ali je nešto duži i rjeđi nego TBS pa ga koristim samo za blendanje, Real Techniques je puno rjeđi i mekši i također je tu radi usporedbe veličine jer se funkcijom ne može mjeriti sa TBS kistom i zadnji je tu Zoeva 227 Soft Definer u sintetičkoj verziji koja je jako slična RT kistu pa je tu također samo radi usporedbe.

 

 

Multitasker II (u sredini) je nešto kraći nego Multitasker I i Petra ga opisuje kao još bolju verziju Multitaskera I jer se njime bez problema mogu blendati i kremasta sjenila. Za to ga nisam koristila jer mi ga je žao prljati kremastim sjenilima pa za to koristim sintetičke kistove, ali ovaj kist kao i Multitasker I obožavam za sve što sam napisala pod Multitasker I.

 

Usporedila sam ga sa Zoeva 234 Luxe Smokey shader kistom koji je rjeđi i kraći nego TBS kist i s njim mogu samo nanositi sjenilo, a ne i blendati ga. Ista stvar vrijedi i za zadnji kist koji je Nastelle 115 koji je još tanji i od Zoevinog pa njega također koristim samo za jednu ulogu.

 

 

Sljedeći kist je Super Definer (u sredini) i to mu ime nevjerojatno dobro odgovara! Fora s ovim kistom je ta da je toliko gusto nabijen i da se sužava prema vrhu, ali ne u preoštri špic. Toliko je gust da kupi sjenila samo jednim ”umakanjem” u njega, a na kapku daje nevjerojatnu bogatu boju. To sam doživila samo sa nekolicinom kistova, ali nikad u tolikoj mjeri kao s ovim TBS kistom. Koristim ga za nanošenje najtamnijih sjenila u vanjski kut oka kada želim apsolutni MRAK tamni smokey eye i kada to isto sjenilo treba izblendati. Moram li reći da tu funkciju odrađuje s lakoćom? Također s tom istom tamnom bojom dodajem sjenilo i na donji kapak u kut oka i ovo je jedini, ajmo reći, pencil kist koji moje oko ne iritira uopće! Ponekad mi je oko toliko osjetljivo da kada samo krenem kistom prema očima ono krene suziti, a s ovim kistom to nikad nije bio problem što me oduševilo. Odličan je za sve smokey varijante i ljubiteljice istog će poželjeti ovakav kist u kolekciji 😉

 

Usporedila sam ga sa nekoliko kistova koji nijedan nije identičan ovom, ili su prerijetki ili su previše u špic ili me grebu… Od svih sa slike najradije biram TBS kist ili Nastelle crveni, ali Nastelle ipak samo kada trebam precizan lagani wash of color na donjem ili gornjem rubu trepavica. S lijeva na desno dakle svi kistovi: Nastelle 454, Zoeva 230 Luxe Pencil, TBS Super Definer, Nastelle 156, Jessup 230 Luxe pencil.

 

 

Zadnji kist iz TBS radionice je Divine Lashline (drugi s lijeva) koji je jedinstven u mojoj kolekciji. On je tanak i ide u tanji špic. Koristim ga za najjače potamnjivanje sjenilom uz rub gornjih ili donjih trepavica i za tu ulogu mi je postao nezamjenjiv. Ne znam kako da opišem, ali kada nanosim crno sjenilo uz rub trepavica, ono se nekako s ovim kistom blenda samo od sebe, bez dodatnog prelaženja kistom, nešto fascinantno. Toliko je precizan da s njim nikada nećete pretjerati sa sjenilima tako da je ovaj kist idealan i za početnike i za makeup artiste. Toliko ga volim da mi je skoro bok uz bok sa Soft Smoke kistom i također ga želim još nekoliko komada.

 

Kistovi za usporedbu s njim na slici su s lijeva na desno: Nastelle 135 koji je najmanji pencil kist u mojoj kolekciji (imam ih 3 komada) i kojeg obožavam, no ipak nad njim prednost dajem TBS kistu jer je trunku precizniji (tko bi reko, a ovaj je tako mali), TBS Divine Lashline, Nastelle 454 radi usporedbe veličine i širine kao i zadnji Zoeva 230 Luxe pencil.

 

I došli smo do kraja!

 

Summa summarum cijelog posta u kratkim crticama (vjerujem da vam je već dosta teksta xD):

 • ultranježni kistovi koji su unatoč nježnosti zbog svoje gustoće nevjerojatno sposobni nanijeti i izblendati i najtvrdoglavija sjenila,
 • sve ono što sam smatrala manom kod recimo Zoevinih kistova (grublja dlaka, rjeđa i puno se šire kod nanošenja) je kod TBS kistova totalno suprotno i po mom ukusu (nježni, a unatoč tome učinkovitiji od grubljih kistova, zadržavaju oblik kod šminkanja),
 • također mane kod nekih japanaca koje imam su te što su super mekani, ali nisu imali taj otpor kojeg imaju TBS kistovi jer su gušći,
 • nježnost prema okoočnoj tankoj koži i osjetljivim očima koje prilikom šminkanja suze (dižem dva prsta).

 

Dakle najveći plus kod ovih kistova je da su učinkoviti, a ne moram raditi kompromis da mi iritiraju oči i to mi je najbitnije od svega!

 

Kupila bih opet cijeli set i još nekoliko duplih primjeraka kako sam navela gore u postu bez da trepnem, no ipak čuvam novčiće za nove primjerke The Brush Stash kistova jer sam sigurna da naša Petra neće stati samo na ovih 8 komada 😀

 

Sve informacije možete pročitati i na The Brush Stash web shopu koji sad nudi i internacionalni shipping! 😀 Link je OVDJE.

 

A sada da čujem, kakvo je vaše mišljenje o ovim kistovima? Jeste li ih probali? 😀

 

Do sljedećeg posta, puse! :*

Sura Dancer - Author

You Might Also Like

Comments ( 2 )

 • Manda

  Kistovi predivno izgledaju. Budem skupljala novceke i kupila si par kistova. Imam zoevine koji su mi ok tipa wnw su mi osobno. Imam 4kista od Wayne Gossa takoder japanca i odlicni su, mekani su ful.

  • Sura Dancer

   Japanci su uvijek bili kategorija iznad. Meni je isto Zoeva dobra, ali oči su mi postale dosta osjetljive pa me neki jako iritiraju dok se šminkam. Nekad pretrpim, nekad ne mogu jer mi oči krenu jako suziti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *